În ciuda reputaţiei lor de carnivori şi prădători, rechinii-cap-de-lopată sunt capabili să supravieţuiască atunci când consumă iarbă de mare, scrie The Independent.
Samantha Leigh, împreună cu colegii ei, au analizat conţinutul stomacurilor creaturilor, observând că peste 60% din acesta era de origine vegetală.
Pentru a stabili dacă rechinii se hrăneau intenţionat cu vegetale, Leigh şi colegii au hrănit rechinii captivi cu iarbă de mare în proporţie de 90% din dieta lor timp de trei săptămâni. Restul de 10% din dietă era alcătuit din sepii.
Testele au confirmat că rechinii digerau plantele şi extrăgeau nutrienţii din ele. De asemenea, savanţii au observat o creşte în activitatea unei enzime digestive numită β-glucosidase, care este cunoscută pentru acţiunea ei de dezintegrare a celulozei din plante precum iarba de mare.
Rechinii-cap-de-lopată sunt înrudiţi cu rechinii-ciocan, care sunt carnivori. Primii sunt însă de dimensiuni mai mici, dar intestinele sunt similare în structură cu cele ale rechinilor-ciocan.
Rolul ecologic trebuie reevaluat, întrucât nu se pune problema ca aceştia să fie prădătorii consideraţi de oamenii de ştiinţă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum reacţionează acest scafandru când se întâlneşte faţă în faţă cu un rechin uriaş? (VIDEO)
Ciudăţenia naturii. Cum arată „rechinul cu buzunar”, cel mai rar din lume – VIDEO
Disectia filmata a unui specimen de rechin alb este prezentata pe Internet